Wpadłem dzisiaj do sklepu u mnie w mieście. Poprosiłem o przymiarkę radia i anteny. No i najpierw wsadziliśmy właśnie Alana 109 i Midlanda ML-145. Na wyłączonym silniku było nawet ok. Problem zaczął się, gdy włączyłem silnik. Dało się słyszeć dość głośne i wkurzające "terkotanie" z radia. No to na przymiarkę wsadził Cobre. Było jeszcze gorzej. Terkotanie uniemożliwiało słuchanie. Na koniec wsadził TTi 550. No i tutaj terkotania nie było.
No i co ja mam zrobić?
A co do Unidena 520xl. Miałem okazję się przejechać. I było nawet nieźle. Ale teraz oficjalnie radia nie kupię. Zakaz sprzedaży. A znając moje szczęście, to wolałbym posiadać gwarancję
A tak przy okazji. Czy ktoś z Legionowa lub Warszawy (północnej części) posiada w Fabii alana 109??
Jest cos takiego jak ANL Jest to filtr przeciw zakłóceniom. Z tego co pamietam Alan 109 i TTI 550 w ogóle tego nie posiada...
Najlepszym sposobem jest jak to napisał sebasuperb podpięcie go bezpośrednio pod aku...i po problemie
Moja dobra rada: nie kupuj najprostszych radyjek...będziesz żałował
Cobra...bez komentarza
TTI dobre...Polskie radyjka ale wyższe modele lecz strasznie wielkie jak dla mnie...
No fakt Unidena oficjalnie nie kupisz...a czego w Polsce nie kupisz
_________________ 60 km - 40 km trasa i 20 km miasto
Mobil-Zasada
Silnik: inny silnik
Samochód: Fabia Elegance
Rok prod.: 2005 Pomógł: 1 raz Skąd: Warszawa
Wysłany: 2010-03-08, 21:26
Uniden 520 tak, ale nie nowy błagam.
Jesteś z Legionowa, jedź do serwisu na Warszawskiej 109, są na kanale 21. Jeżdżę tam i nigdzie indziej bardzo mili ludzie i znają się trochę na robocie, nie to co wiele pseudo serwisów.
Hustlera broń Boże, AS-100 niby ok... Kabel czy gorszy czy lepszy to trzeba go przymocować dobrze do magnesu bo jak nie to jaki by nie był ukręci się i wyleci.
Alan 109... hmm. Używam czasami Alana 101 czyli bliźniaka. Radio ok, nie mam zastrzeżeń. Raz było w serwisie, co z nim było nie wiem bo to ojciec z nim jeździ w służbowym aucie.
Ale jak możesz kupić jakiegoś starego Alana 28 czy ew. 18 i mała przeróbka to nawet się nie zastanawiaj i zostaw ten nowy chiński szmelc.
TTI na pewno nie 550. Jeśli już bym miał brać to 880, ale i tak nie kupię nigdy świecącej na niebiesko choinki rodem z chin, takie już mam zdanie. Chodź nie przeczę że jest to radio złe broń Boże, ale ja go nie chcę.
To chyba wszystko co miałem napisać... chyba o niczym nie zapomniałem.
W Fabce 1 ze ściętym kufrem można na górze klapy od biedy uchwyt wpasować. Albo dziura po FM albo zrobić drugą najprościej i najlepiej.
W sedanie na klapę uchwytu nawet nie zakładaj, w kombi to nie wiem.
Silnik: AUA-1.4 16V 75KM
Samochód: Elegance
Rok prod.: 2002 Pomógł: 28 razy Wiek: 33 Skąd: Łódź - Retkinia
Wysłany: 2010-03-08, 22:32
Ja mam TTI-770.
Jak na razie nie mam do niego zastrzeżeń. Działa super. Jak dla mnie fajny bajer jest z tym że gruszka ma zmianę kanałów. Moje radio jest zamontowane na stałe pod półką i za każdym razem musiałbym się schylać żeby zmienić kanał.
Fakt podświetlenie jest strasznie rażące i nie da się go zmniejszyć. W dodatku świeci na niebiesko.
Ponadto jest to radio (jak powiedział mi fachowiec od CB) do pierwszej awarii. Nie opłaca sie go naprawiać. Od razu kosz.
Najlepsze radyjko z TTI to 880.
Radyjko to dostałem w spadku po ś.p. wujasie więc darowanemu...........
Jeżeli ja sam miałbym kupować i miał kaskę to wybrałbym Presidenta (kupić raz a porządnie żeby starczyło na lata), a jeżeli byłoby mało kaski to Unindena.
Silnik: BKY-1.4 16V 75KM
Samochód: Skoda Fabia I Sedan Ambiente +
Rok prod.: 2005
Wysłany: 2010-03-08, 23:23
A ja mogę polecić z ręką na sercu radyjko ONWA MK3 - fakt nie jest to radio dla melomanów ale ja jeźdzę już 3 lata i nic się nie dzieje. Żadnego zbędnego szumu od silnika ( a jest włożone w Fabię 1,9 TDI). Ładnie odbiera i nadaje. Jedyny minus to duża grucha lecz da się z tym żyć. Wcześniej przetestowałem TTI 770 i miałem z nim problemy. A nie chodzi mi o wygląd, podświetlanie tylko o trwałość i użyteczność radia CB.
Antenkę moge polecić Sirio Silver MegaWatt 3000 ( mam ją już 2 lata)- fakt długi bat bo 170 cm na magnesie o średnicy 16 cm (trzyma wyjątkowo mocno na dachu nawet przy prędkości na poziomie 180-190 km/h- autostrada oczywiście), ale jeźdzę tylko trasy więc bardzo mi pomaga. Ostatnio miałem okazję nasłuchiwać ogólny w Poznaniu będąc jeszcze około 35 km do miasta.
Wcześniej miałem antenę TTI ML 145 i nie dawała rady. Jak później się dowiedziałem miały bardzo słabe cewki i szybko ulegały upaleniu - tak właśnie mi się stało.
PZDR
_________________ Onwa MK 3 + SIRIO Silver Megawatt 3000 bat 170 cm - bardzo fajny zestaw CB
Silnik: BSW-1.9 TDI 105KM
Samochód: Black metalic F2 Comfort +
Rok prod.: 2009 Pomógł: 8 razy Skąd: Stargard
Wysłany: 2010-03-09, 15:59
Krzychu_W,ja równiez zaczołem zabawe z CB i w chwili obecnej mam własnie Alana 109. Z radia jestem zadowolony ale tak jak tu piszą koledzy dla początkujących to radio jest w sam raz. Mój kolega też ma to radio juz od ponad 1,5 roku i również jest z niego zadowolony. Jedyne z czym dałem ciała to z antena, kupiłem taką najtańszą za 50zł i się póxniej dziwiłem dlaczego taki odbiór
W sumie mój kolega ma taką samą antenę ale u niego chodzi bez zarzutu, u mnie nie chciała. Byłem w serwsie CB i faciu zaczoł stroić tą antenkę za 50 złociszy i za cholere nie mógł jej zestroić, postawilismy antenę z tych drozszych, a była to antena Willson 1m i też nie mógł jej zestroić No to na dachu wylądowała President Super Florida 66cm, tylko postawił i odrazu zaczeła stroić Efekty? Zasięg bez żadnego ale do 10km. Ostatnio gadałem z gościem który był oddalony ode mnie o 9km i on i ja słyszeliśmy się jak bysmy stali obok siebie...no ale faciu miał radio na dopale Ale słyszałem też gościa oddalonego o 43km z nadajnika stacjonarnego...ale tego już bardzo cicho słyszałem, ale wyraźnie. Powiem tak, stojąc w sentrum miasta(Stargard Szczeciński) słysze i mnie słyszą na każdej wylotówce z miasta a nawet dalej Więc radio jest jak najbardziej trafne tylko trzeba trafić na dobrą antenę i banan na gębie
Silnik: BBZ-1.4 16V 101KM
Rok prod.: 2005 Pomógł: 3 razy Wiek: 20 Skąd: Kraków
Wysłany: 2010-03-09, 18:04
thomas napisał/a:
faciu zaczoł stroić tą antenkę za 50 złociszy
za ile za ok45 mozesz kupic swr miarke i sam sobie stroić a teoretycznie za każdym razem przy zmianie miejsca anteny powinno się zestroić sam kiedys z ciekawości sprawdzałem i minimalnie ale zmienia się SWR wiadomo mało kto to robi ale za 50zl to lekka przesada
nie dajcie sie naciągac a strojenie anteny jest dziecinnie proste kazdy sobie z tym poradzi jesli ma swr miarke
Silnik: AZQ-1.2 12V 64KM
Samochód: Fabia 1 CHOICE
Rok prod.: 2004 Pomógł: 2 razy Wiek: 25 Skąd: Łódź Wschód
Wysłany: 2010-03-09, 18:41
Troszkę sobie zażyczyli z tym strojeniem.
Przeważnie 20 zeta koszt strojenia w sklepie.
U mnie w rejonie jak się pytałem w 1szym punkcie to przy kupnie anteny strojenie gratis( swoja antena to 20), w innym 20 zeta a w 3cim punkcie 10 ;P W Łodzi chyba też max 20.
Z tymi miarkami to jest różnie, w sklepie sama miarka bez kabelka(takie w sklepach spotkałem) od 44 wzwyż-zależy jaki model. Na allegro już z kabelkiem od 28 + przesyłka.
Tak jak kolega enemik pisze nie dajmy się naciągnąć na takie koszty.
_________________ "Kto pyta nie błądzi ale wymagana jest odrobina myślenia"
Silnik: AUA-1.4 16V 75KM
Samochód: Elegance
Rok prod.: 2002 Pomógł: 28 razy Wiek: 33 Skąd: Łódź - Retkinia
Wysłany: 2010-03-09, 19:44
Ja jak stroiłem swoją na ul. Traktorowej w Łodzi zapłaciłem 10 zł.
thomas, trochę ci pojechał z ta ceną.
Wysłany: 2010-03-09, 20:02
Gdzie byście nie mierzyli to i tak w każdym z punktów pomiaru będzie inny SWR. W W-wie na Modlińskiej było 1.3 a na Grochowie już 1.9 a w Płocku super 1.2 a teraz zagadka który pomiar jest prawdziwy? W odsłuchu nie ma żadnych różnic radyjko U bot 520 Filipines antenka Sirio 145 oryginał.
Silnik: AZQ-1.2 12V 64KM
Samochód: Fabia 1 CHOICE
Rok prod.: 2004 Pomógł: 2 razy Wiek: 25 Skąd: Łódź Wschód
Wysłany: 2010-03-09, 20:09
dEEs pewnie tam gdzie było więcej wolnej przestrzeni i nie było: anten, kabli i innych przeszkadzajek.
_________________ "Kto pyta nie błądzi ale wymagana jest odrobina myślenia"
dEEs
Silnik: AME-1.4 8V 68KM Pomógł: 4 razy Skąd: mazowsze
Wysłany: 2010-03-09, 20:14
No właśnie i jak tu sugerować się wielkością SWR ona zawsze jest zmienna. Zapomniałem napisać że przy pomiarach antena była idealnie w tym samym mjejscu.
Wysłany: 2010-03-09, 20:16
prawidlowo wykonany pomiar powinien byc wykonany na otwartej przestrzeni i i w zasięgu ok 5m od anteny nie powinny znajdować się przeszkody np. gałęzie drzew, dachy itp
Silnik: AZE-1.4 8V 60KM
Samochód: Fabia HTB FRESH+
Rok prod.: 2002 Pomógł: 123 razy Wiek: 22 Skąd: [RMI]
Wysłany: 2010-03-09, 22:22
enemik napisał/a:
prawidlowo wykonany pomiar powinien byc wykonany na otwartej przestrzeni i i w zasięgu ok 5m od anteny nie powinny znajdować się przeszkody np. gałęzie drzew, dachy itp
Dokładnie, dobrze że o tym wspomniałeś, miałem o tym pisać ale mnie wyręczyłeś
dEEs
Silnik: AME-1.4 8V 68KM Pomógł: 4 razy Skąd: mazowsze
Wysłany: 2010-03-10, 09:12
No pięknie jedziemy na pustynię Błędowską robić pomiar nieskażony drzewami dachami budynkami gałęziami itd,itd. Warunki idealne.
Wysłany: 2010-03-10, 15:51
dEEs napisał/a:
No pięknie jedziemy na pustynię Błędowską robić pomiar nieskażony drzewami dachami budynkami gałęziami itd,itd. Warunki idealne.
wystarczy parking przed jakimś supermarketem oczywiście nie w godzinach najwiekszego natężenia kupujących i stajesz na chwile w dowolnym miejscu i na 99,9% bedzie to 5m we wszystkie strony
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum