WWW.FABIACLUB.PL Strona Główna

Poprzedni temat «» Następny temat
Fabia 1.4 16v 2007 rok - problem z silnikiem
Autor Wiadomość
Domin1234 

Silnik: AUA-1.4 16V 75KM
Wysłany: 2009-09-07, 21:06   Fabia 1.4 16v 2007 rok - problem z silnikiem

Witam wszystkich Forumowiczów ! Mam taki problem, mianowicie moja Fabka zaczęła szwankować po założeniu gazu sekwencyjnego. Chodzi o to, że przy upale na dworze około 25 - 30 stopni gaśnie na luzie i na biegu. Dodam również, że tak dzieje się na benzynie jak i na gazie. Przed założeniem gazu wszystko było ok. Co może być tego przyczyną ? Nie ma żadnych błedów w komputerze. Pozdrawiam i dziękuje.

synek 

Silnik: BXW-1.4 16V 85KM
Samochód: Fabia II Combi (Style)
Wysłany: 2009-09-08, 14:31   

mam podobną sytuację. Zmiana softu czy czegoś tam nie pomogła. Tzn pomogła na miesiąc-dwa. U mnie gaśnie tylko na gazie przy wysprzęgleniu jak samochód tuż po odpaleniu ma włączoną kilmę na maxa. Później po kilku/kilkunastu minutach problem ustaje. Sytuacja nie zawsze się zdarza. Od czasu do czasu. Powiem krótko: gaz rulezzz. Nie mam żalu do LPG, bo wiedziałem w co się pakuję zakładając instalację.

karabin 

Silnik: BUD-1.4 16V 80KM
Samochód: Fabia Combi
Rok prod.: 2007
Wysłany: 2009-09-09, 20:51   

Witam. Mialem to samo ale w ASO podczas przeglądu gazu coś mi zrobili i problem ustał (na przeglądzie był w lipcu). Wczesniej gasł na światłach jak był na luzie

tygrysiatko1982 

Silnik: AME-1.4 8V 68KM
Samochód: Fabia 1.4 MPI 68 kM, gaz BRC
Rok prod.: 2000
Wysłany: 2009-09-12, 14:34   

Witam.

Ja mam ten sam problem.

Przed założeniem gazu, wszystko było ok. Teraz jazda na pb też jest wporządku.

Po przełaczeniu na GAZ od razu silnik "wariuje". Przy rozprzęglaniu, dojeżdzaniu na światła, hamowaniu, silnik poprostu gażnie.

Byłem już 3 razy u gazownika, który zakładał mi gaz i nie poradził sobie z tym problemem.

Wymieniłem świece i dalej to samo.

Ps. Czasem poprostu spada z obrotów na 600 obr/min i waha się jak sinusoida od 600 do 900 po czy gaśnie.

A przy obrotach 2200 i 2700 lekko go dławi.

Jak można to proszę o radę lub o adres dobrego warsztatu który mógłby to zrobić w Poznaniu lub okolicach.

Pozdr.

Przemek M.

lmie 

Samochód: combi style
Rok prod.: 2008
Wysłany: 2009-09-15, 17:56   

synek napisał/a:
mam podobną sytuację. Zmiana softu czy czegoś tam nie pomogła. Tzn pomogła na miesiąc-dwa. U mnie gaśnie tylko na gazie przy wysprzęgleniu jak samochód tuż po odpaleniu ma włączoną kilmę na maxa. Później po kilku/kilkunastu minutach problem ustaje. Sytuacja nie zawsze się zdarza. Od czasu do czasu. Powiem krótko: gaz rulezzz. Nie mam żalu do LPG, bo wiedziałem w co się pakuję zakładając instalację.

Widze synek że panowie z Auto wimaru nie radzą sobie i u ciebie. W tym tygodniu jadę do nich klejny raz zobaczymy jakie będą potem efekty. Mam jeszcze w zanadrzu adres do gościa który zakładał do nissana ojca lpg i ten slowa skargi na 10 letniego gracika nie powie. Jak sobie nie poradzą tym razem to uderzam do niego. Facet kiedyś montował landi renzo traz tylko staga i chyba brc. dam znac co i jak

tomek-u 

Silnik: ATD-1.9 TDI 101KM
Samochód: wer-Extra
Rok prod.: 2004
Wysłany: 2009-09-15, 19:48   

A może to od dawna przerabiany numer z za dużą ilością powietrza,spróbujcie zakleić (połowę,cały) wlot powietrza do filtra.

lmie 

Samochód: combi style
Wysłany: 2009-09-18, 14:35   

no to witam jestem po wgraniu nowej mapy do LPG. Autko jakby lepiej sie rusza, lepiej też trzyma obroty (brak falowania) niestety na 50km zaliczyłem dwa zgaśnięcia. Narazie mam tak pojeżdzić do wtorku, wówczas znowu próba zmiany mapy????? Niewiem gazownik mówił że silniki ze sterownkiem mareli tak właśnie narazie mają i niewiele się da zroibć. Podobno VW/SKODA coś na ten stan przygotowują - oczywiście to nie z powodu LPG tylko samochdów (fabionek) które tak mają na benzynie.
A jak tam z twoim gzem Synek?

WZÓR 

Silnik: BBZ-1.4 16V 101KM
Samochód: Fabia kombi COMFORT
Wysłany: 2009-09-20, 08:33   

tygrysiatko1982 napisał/a:
...Przed założeniem gazu, wszystko było ok. Teraz jazda na pb też jest wporządku.

Po przełaczeniu na GAZ od razu silnik "wariuje". Przy rozprzęglaniu, dojeżdzaniu na światła, hamowaniu, silnik poprostu gażnie....

Wywal LPG do śmietnika i wróć na PB, a autko prędzej czy póżniej się Tobie odwdzięczy.

K_Tomek 

Samochód: FABIA II COMBI JOY
Wysłany: 2009-09-20, 11:56   

WZÓR napisał/a:
Wywal LPG do śmietnika...się Tobie odwdzięczy

...ale czy się zwróci ???

U mnie też były problemy z gaśnięciem silnika przy dojeżdżaniu do skrzyżowania, a z klimą jeszcze się nasiliło.
Po ustawieniu map problem pojawia się jedynie w krótkim czasie po zalączeniu klimy, pewnie dlatego że klima działa wtedy "na maxa" i zabiera więcej koników.

Kiedy klima trochę pochodzi nie ma problemu.

Poza tym po ok 36kkm instalacja się zwraca i jeździmy za pół ceny benzyny. :smiley15:

WZÓR 

Samochód: Fabia kombi COMFORT
Wysłany: 2009-09-20, 15:11   

K_Tomek napisał/a:
... że klima działa wtedy "na maxa" i zabiera więcej koników....

Gdzieś czytałem , że ok. 16KM .
Ja śmigam swoją Fabką na PB98 i także zauwarzyłem , że auto na klimie jest lekko mułowate.
Cytat:

Poza tym po ok 36kkm instalacja się zwraca i jeździmy za pół ceny benzyny.

... mnie tam cena paliw nie dobija , ale ich jakość !!!! :sciana: :worthy:

dEEs 

Silnik: AME-1.4 8V 68KM
Wysłany: 2009-09-24, 10:11   

Na dziesięciu gazowników może dwóch jest " kumatych " problem w tym że mało kto wie jak poznać kumatego, na czole nie ma napisane.

oineh 

Samochód: Fabia I
Wysłany: 2010-05-03, 14:37   

Zakładał ktoś z Was gaz do silnika 1.4 74KW/101KM?
Czy to w ogóle jeździ?

Ray 

Silnik: BKY-1.4 16V 75KM
Samochód: Kombi
Rok prod.: 2005
Wysłany: 2010-07-29, 19:46   

oineh napisał/a:
Zakładał ktoś z Was gaz do silnika 1.4 74KW/101KM?
Czy to w ogóle jeździ?

Twój silnik niewiele się różni od mojego i każdego 1.4 16V. Oj pojeździ pojeździ i to całkiem fajnie. Ja mam instalację BRC Sequent 24 i bardzo chwalę. Na trasie tak do 110km/h spala ok. 7.3l gazu. Wczoraj zrobiłem 380km i wyszło 7,1l - jak za darmo. Ty się w ogóle nad tym nie zastanawiaj, tylko się pospiesz - kasa Ci ucieka z kieszeni. Co prawda, jeśli jeździsz na krótkich odcinkach w mieście to kalkulacja nie najlepsza. Latem do załączenia gazu tak przy 15stopniach na zewnątrz trzeba zrobić ok. 1km, a zimą nawet do 3km. Poszukaj tylko jakiegoś kumatego gazownika, bo partaczy jest mnóstwo, a później piszą na forum, że im skoda gaśnie. U wielu użytkowników założenie gazu oznacza początek kłopotów z silnikiem, także bądź ostrożny z wyborem warsztatu. Jak chcesz to zamontuj sobie wlew gazu pod klapką benzyny taki z adapterem, to będziesz mógł parkować na podziemnych parkingach. Ja nie montowałem bo by mi się nie chciało ciągle wkręcać ten adapter na czas tankowania. Zrobiłem już na gazie 40tys km i jest OK. Pozdrawiam

batowskiatt 

Samochód: Fabia II Combi Style + Joy
Rok prod.: 2010
  Wysłany: 2010-08-23, 19:46   

U mnie na razie bez problemów, czy włączona klima czy nie. Czy skrzyżowanie czy nie wszystko śmiga. Jutro jade do ASO do Łeczycy na regulację. Kazali przyjechać po trzech zbiornikach gazu.

Odpowiedz do tematu