WWW.FABIACLUB.PL Strona Główna

Poprzedni temat «» Następny temat
[F1] Wymiana krańcówki
Autor Wiadomość
Mateusz2605 

Silnik: AME-1.4 8V 68KM
Rok prod.: 2002
Wysłany: 2010-07-31, 22:03   

Witam!
Ja zamiast grzebać się przy ściąganiu tapicerki, odkręcaniu zamka i kombinowaniu przy mikrostyku proponuję iść do sklepu elektronicznego, kupić większą krańcówkę i zamontować ją w słupku środkowym - będzie potrzebna wiertarka z wiertłem do metalu. Wystarczy wtedy przy otwartych drzwiach ściągnąć gumę osłaniającą kable między drzwiami a autem, przeciąć kabel od krańcówki (nie pamiętam niestety który to kolor - jeśli ktoś pamięta to proszę o podanie), wciągnąć odcięty kabel do środka (żeby to zrobić trzeba odkręcić kawałek tapicerki pod kierownicą), dosztukować kawałek kabla, wywiercić dziurę w słupku w takim miejscu żeby w zamontowaną w dziurę krańcówkę przyciskała ta guma która jest na drzwiach. Można kawałek tej gumy przyciąć nożem jeżeli drzwi się ciężko domykają. Kabel się ładnie chowa pod tapicerką wzdłuż progu.
Wszystko działa jak należy tylko że teraz krańcówka załączy się nie przy ciągnięciu za klamkę a przy uchyleniu drzwi. Szczerze mówiąc nie widzę różnicy. Działa to u mnie już ponad rok. Postaram się zrobić zdjęcia żeby pokazać jak to u mnie wygląda.

[ Dodano: 2010-08-01, 14:31 ]
Tak wygląda ta krańcówka:

Ma ona około 2cm.
Jutro zrobię zdjęcie jak wygląda na aucie.

laqula 

Samochód: Kombi Fresh+
Wysłany: 2010-08-02, 08:46   

Mateusz2605 napisał/a:
Witam!
Ja zamiast grzebać się przy ściąganiu tapicerki, odkręcaniu zamka i kombinowaniu przy mikrostyku proponuję iść do sklepu elektronicznego, kupić większą krańcówkę i zamontować ją w słupku środkowym - będzie potrzebna wiertarka z wiertłem do metalu. Wystarczy wtedy przy otwartych drzwiach ściągnąć gumę osłaniającą kable między drzwiami a autem, przeciąć kabel od krańcówki (nie pamiętam niestety który to kolor - jeśli ktoś pamięta to proszę o podanie), wciągnąć odcięty kabel do środka (żeby to zrobić trzeba odkręcić kawałek tapicerki pod kierownicą), dosztukować kawałek kabla, wywiercić dziurę w słupku w takim miejscu żeby w zamontowaną w dziurę krańcówkę przyciskała ta guma która jest na drzwiach. Można kawałek tej gumy przyciąć nożem jeżeli drzwi się ciężko domykają. Kabel się ładnie chowa pod tapicerką wzdłuż progu.
Wszystko działa jak należy tylko że teraz krańcówka załączy się nie przy ciągnięciu za klamkę a przy uchyleniu drzwi. Szczerze mówiąc nie widzę różnicy. Działa to u mnie już ponad rok.

Jeśli trzeba wiercić w aucie to raczej nie jest najlepszy pomysł. Bynajmniej ja bym się na to nie zdecydował. Ciekaw jestem ile ten otwór wytrzyma zanim go zacznie rdza wcinać.

Mateusz2605 

Wysłany: 2010-08-02, 13:22   

Tak to na aucie wygląda:

Co do wytrzymałości otworu... Tam jest tak gruba blacha że jak go rdza przeżre to już raczej nie będę auta używał. A poza tym zawsze go można czymś zabezpieczyć. Widziałem kiedyś coś takiego jak miedź w sprayu do zabezpieczania przed korozją.

Odpowiedz do tematu