No i kolega 2New zaradził i przygotował pomoc a ja troszkę uzupełniłem:
Dla tych, co nie są zarejestrowani - wchodzimy na stronę
http://www.spritmonitor.de/en/ (już po angielsku) i rejestrujemy się - "Register Now for Free" (podstawowe dane typu login, e-mail, potwierdź e-mail, język, zaznaczyć ptaszka i kliknąć register). Po założeniu konta dostaniemy hasło na mail, a następnie logujemy się, możemy pozmieniać dane w swoim profilu (user data) przede wszystkim należy zmienić hasło na bardziej przyjazne ("set new password" i powtórzyć poniżej repeat) oraz możemy ustawić walutę (main currency) na PLN pod każdą zmienioną opcją żeby zapamiętać klikamy "save changes" lub "set new password" w przypadku zmiany hasła. Potem po lewej klikamy "Vehicles" dodajemy samochód "Add vehicle":
W tej zakładce wybieramy typ pojazdu "Vehicle type", producenta auta "Manufacturer", model auta "Model", typ paliwa "Fuel type", typ skrzyni biegów "Gearing type", wpisujemy rok produkcji "Year of manufacture", moc silnika "Engine power" z możliwością wyboru czy podajemy w kW czy KM, następnie określamy w czym mamy wyskalowany licznik przebiegu "Odometer in". Podajemy również pojemność zbiornika paliwa "Capacity of tank". Ci, którzy chcą mogą podać numer rejestracyjny auta oraz to, czy mają komputer pokładowy, czy nie. Jeżeli chcemy przed innymi ukryć koszty "costs" lub przebieg "odometer" to możemy zaznaczyć ptaszka w odpowiednim polu
Na koniec naciskamy przycisk "Save" żeby zapisać zmiany. Na fotce podałem z grubsza jak należy mniej więcej wypełnić formulaż.
Potem wybieramy zakładkę tankowania "Fuelings":
Wypełniamy po kolei datę tankowania "Date", typ zalanego paliwa "Fuel" (95 to Super gasoline a 98 to SuperPlus gasoline), następnie podajemy w zależności od tego kto i jak zapisuje albo stan licznika głównego "Odometer" albo stan licznika kasowalnego "trip odom."czyli przejechany dystans od ostatniego tankowania (jeżeli wpisujemy w polu "odometer" to "trip odometer" sam się uzupełni). Potem podajemy ilość zatankowanego paliwa "Quantity" i jego koszt całkowity "Total costs" (za całe tankowanie). W polu "note" można dodać komentarz, który potem będzie widoczny przy danym tankowaniu. Jeżeli ktoś zaznaczył, że ma komputer, to można wpisać jego wskazania (spalanie średnie, ilość zatankowanego paliwa i średnia prędkość). Po prawej stronie mamy różne parametry, tj.: typ tankowania "Type" (do pełna, nie do pełna, błędne, pierwsze tankowanie - przy tankowaniu nie do pełna - średnie zużycie będzie średnią tankowań niepełnych i pierwszego pełnego tankowania), typ opon "Tires" (lato, zima, wielosezonowe), styl jazdy "Driving style" (kapelusz, normalny, rajdowiec
) oraz typ dróg, po jakich jeździliśmy "Route(s)" (autostrada, miasto, poza miastem - tu możemy wybrać kilka opcji naraz). Na koniec klikamy na "Add fueling" i ze zniecierpliwieniem czekamy na następne tankowanie, żeby móc uzupełniać.
Jeżeli chcemy coś poprawić w zapisanym tankowaniu wystrczy kliknąć na datę i poprawić błędny wpis lub wykasować całe błędne tankowanie "delete selected" zaznaczając ptaszka obok.
Jeżeli ktoś ma ochotę to może dodać fotkę swojego auta "vehicle picture"
No i teraz ode mnie:
Żeby dodać ikonkę ze spalaniem np. do podpisu na forum należy kliknąć "mileage icon" i przy grafice np. nr 1 wybrać BBCode i kod wkleić na forum w podpisie. A potem zgłosić się do nnie, żebym uzupełnił ten temat.
Jeśli ktoś nie czuje się na siłach to można mi przesłać sześciocyfrowy numer przypisany do samochodu w sytemie spritmonitor, a ja już przerobię Wasz podpis i co tam jeszcze trzeba.