Teraz jest 2014-10-24, 18:52



Odpowiedz w wątku  [ Posty: 58 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona
[F1] Czujnik temperatury parownika 
Autor Wiadomość
Honorowy Klubowicz
Honorowy Klubowicz

Dołączył(a): 2005-11-16, 23:07
Lokalizacja: Gliwice
Posty: 4586
Zdjęcia: 379
Podziękował: 2
Pomógł: 52

Silnik: inny silnik
Skrzynia: inny model
Rok prod.: 0000
Województwo: śląskie
Post 
rad80, ZTCW to jak padnie G263 to klima w ogóle nie chłodzi (choć sa lepsi ode mne w te klocki) natomiast były już tematy o braku płynnej regulacji ogrzewania, może tam się czegoś dowiesz.
http://www.fabiaclub.pl/forum-pl/viewtopic.php?t=2841
http://www.fabiaclub.pl/forum-pl/viewtopic.php?t=1143


Obawiam się że tym razem to nie ten czujnik, a co gorsza przyczyna jaką podaje ASO wydaje się być realna

rad80 napisał(a):
U68 lub V68 coś takiego

V68

[ Dodano: 05-07-2007, 11:29 ]
A jak masz z regulacją ogrzewania gdy klima wyłączona - działa dobrze czy też "skacze" temperatura?


2007-07-05, 11:21
Zobacz profil

Podziękował: 0
Pomógł: 73
Post 
Gdy klima wyłączono też ostro grzeje. wiem oczywiście że ustawia się do nastawionej
temperatury ale te przejścia powinny być płynne i mało odczuwalne.
Nawet czasem gdy ustawie na maxa na zimne to daje gorącym,
jedyny ratunek to operowaniem siłą nawiewu i ustawieniem temp na mniej niż 18st.

P.S. W serwisie mi powiedział że U68( ale może się pomylił) podał mi numer tego silniczka
i wydrukował schemat nagrzewnicy i gdzie to jest, ale i tak chyba sam tego nie zrobie,
Czasem ale naprawde czasem działa ok więc myślałem ze rozkręce to, bo może coś nie styka itp. ale sam n ie wiam


2007-07-05, 11:40
Honorowy Klubowicz
Honorowy Klubowicz

Dołączył(a): 2005-11-16, 23:07
Lokalizacja: Gliwice
Posty: 4586
Zdjęcia: 379
Podziękował: 2
Pomógł: 52

Silnik: inny silnik
Skrzynia: inny model
Rok prod.: 0000
Województwo: śląskie
Post 
Zatem skoro problem z ciepłem również przy wyłączonej klimie to tym bardziej wydaje mi się, że można ja wykreślić z listy podejrzanych.

Można jeszcze spróbować zrobić nastawy fabryczne - jeśli masz dostęp do VAGa,
Gdybyś już był na VAGu to podaj numer tego błędu.

Po wymianie tego mechanizmu nastawy sa konieczne.


2007-07-05, 12:08
Zobacz profil

Dołączył(a): 2005-10-19, 23:55
Lokalizacja: Rybnik , Gliwice
Posty: 1065
Podziękował: 0
Pomógł: 4

Silnik: inny silnik
Skrzynia: inny model
Samochód: VW Touran
Rok prod.: 2006
Województwo: śląskie
Post 
trzeba podpiac vaga, zrobic nastawy poczatkowe , jesli to nie pomoze to wymiana pomoze :) - niestety te silniki sa w kiepskiego plastku i potrafia sie wyrobic :(

_________________
touran Obrazek


2007-07-05, 15:40
Zobacz profil GG

Dołączył(a): 2006-10-07, 08:17
Lokalizacja: Ruda Śląska
Posty: 553
Podziękował: 0
Pomógł: 15

Silnik: inny silnik
Skrzynia: inny model
Samochód: 186KM/431Nm
Rok prod.: 2007
Województwo: śląskie
Post 
no i mnie dopadlo, zamiast chlodzic grzeje :twisted: :evil: - a w niedziele wybieram sie do Cro

Koral kiedys mi to zdjagnozowal jako "V68 Position Motor for Temperature Flap" i wyglada na to ze calkiem padlo. od diagnostyki do niedzieli bylo spoko, klima chlodzila chociaz troche slabiej ale wczoraj to juz masakra. cieple powietrze lecialo i nie pomagalo heblowanie pokretlem i wlaczanie/wylaczenie klimy

teraz pytanie czy zdaze toto naprawic i ile mnie skasuja?

EDIT: pierwszy problem rozwiazany: okazalo sie ze bylo tylko 170g chlodziwa wiec musialem napelnic klime na nowo.
teraz czeka mnie wymiana tego ustrojstwa, koszt 300 + robocizna :-( - niezle sie tego uzbieralo przed wakacjami

_________________
Obrazek


2007-07-17, 06:57
Zobacz profil GG

Dołączył(a): 2005-10-19, 23:55
Lokalizacja: Rybnik , Gliwice
Posty: 1065
Podziękował: 0
Pomógł: 4

Silnik: inny silnik
Skrzynia: inny model
Samochód: VW Touran
Rok prod.: 2006
Województwo: śląskie
Post 
no moj wtedy tez sie zbuntowal przed wyjazdem do Cro - silnik jest najparwdopodobnie nienaprawialny :( -

_________________
touran Obrazek


2007-07-17, 19:02
Zobacz profil GG

Podziękował: 0
Pomógł: 73
Post 
Witam!
Na wstepie chciałbym sie przywitać jako ze jest to moj pierwszy post na tej stronie.
Osobiście nie ma Skodowki ale jestem mechanikiem i czasami je naprawim :)

Chciałbym odswieżć troche temat jeśli chodzi o wymiane czujnika temperatury parownika.
Prośba do tych którzy to przerabiali gdzie dokładnie go szukać i co poodkrecac zeby jak najsprawniej to zrobić. Moze ktoś posiada jakaś fotke z takowej operacji.

Jako ciekawostke dodam ze w Zielonogórskim serwisie nikt nie potrafił mi powiedzieć ani słowa na temat tego czujnika mimo znajomości dostałem tylko jego numer oryginału i to wszystko.
Z góry dziekuje za pomoc i pozdrawaim.

Acha dodam jeszcze ze ów nieszczesna fabia posiada sterownik komfortu bo z tego co poczytałam ma to jakieś znaczenie.


2007-07-30, 21:23
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 2007-06-03, 19:17
Lokalizacja: Sieradz
Posty: 7
Podziękował: 0
Pomógł: 0

Silnik: ASY-1.9 SDI 64KM
Rok prod.: 2000
Województwo: łódzkie
Post 
Witam.

Ja najpierw odkręciłem półkę pod kierownicą, potem takie kolanko od nawiewu powietrza na nogi, następnie odczepiłem z zatrzasków moduł komfortu, odsunąłem go troszkę żeby mieć dostęp do czujnika, od czujnika odpiąłem wtyczkę i czujnik wysunąłem:)

Życzę powodzenia.


2007-07-30, 21:48
Zobacz profil GG

Podziękował: 0
Pomógł: 73
Post 
Czyżby to byo takie proste :) dzisiaj w akcie ostatecznej desperacji zacząłem juz powoli deske demontować ale naszczeście zdązyłem tylko środkową konsole odkrecic tu gdzie radio było bo kompletnie nie miałem pojęcia gdzie tego szukać tylko tyle ze gdzieś kolo parownika :)
A njlepsza bya mina klijenta jak patrzał z przerazeniem na kolejne elementy kokpitu wylatujace ze środka hehe
Jutro walcze dalej mam nadziej ze sie uda.
Dzieki za info.


2007-07-30, 21:57

Dołączył(a): 2005-10-19, 23:55
Lokalizacja: Rybnik , Gliwice
Posty: 1065
Podziękował: 0
Pomógł: 4

Silnik: inny silnik
Skrzynia: inny model
Samochód: VW Touran
Rok prod.: 2006
Województwo: śląskie
Post 
wystarczy wyciagnac polke pod kierownica - i tem modul komfortu przesunac - ogolnie do latwo dostepnych to on nie nalezy - gdzie powinnem miec nieszczesne zdjecia

_________________
touran Obrazek


2007-07-31, 13:56
Zobacz profil GG

Podziękował: 0
Pomógł: 73
Post 
Witajcie serdecznie mam pytanie czy jak wymienie ten czujnik G263 parownika to klima zacznie chodzić i czy jak wyciągne ten czujnik z parownika to żaden płyn( woda) nie wyleci.Mi też raz klima działa raz nie ja miałem taki błąd i czy to będzie to samo?

00818 - Sensor for evaporator Outlet Temperature (G263)
30 - 00 - open or short to B+


2007-08-02, 10:13
Honorowy Klubowicz
Honorowy Klubowicz

Dołączył(a): 2005-11-16, 23:07
Lokalizacja: Gliwice
Posty: 4586
Zdjęcia: 379
Podziękował: 2
Pomógł: 52

Silnik: inny silnik
Skrzynia: inny model
Rok prod.: 0000
Województwo: śląskie
Post 
marekk napisał(a):
gdzie powinnem miec nieszczesne zdjecia

Mógłbyś poszukać coby ładnie zakończyć?


2007-08-02, 10:44
Zobacz profil

Dołączył(a): 2005-10-19, 23:55
Lokalizacja: Rybnik , Gliwice
Posty: 1065
Podziękował: 0
Pomógł: 4

Silnik: inny silnik
Skrzynia: inny model
Samochód: VW Touran
Rok prod.: 2006
Województwo: śląskie
Post 
znalazlem - zdjecia z elektroda.pl - jakby co to moge to przeslac na maila - bo nie cgce mi sie zdjec zmniejszac :)


Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

_________________
touran Obrazek


2007-08-03, 22:18
Zobacz profil GG
Honorowy Klubowicz
Honorowy Klubowicz

Dołączył(a): 2005-11-16, 23:07
Lokalizacja: Gliwice
Posty: 4586
Zdjęcia: 379
Podziękował: 2
Pomógł: 52

Silnik: inny silnik
Skrzynia: inny model
Rok prod.: 0000
Województwo: śląskie
Post 
marekk napisał(a):
znalazlem - zdjecia z elektroda.pl - jakby co to moge to przeslac na maila

Dzięki Marku, zrobiłem z nich użytek tutaj


2007-08-04, 16:31
Zobacz profil

Dołączył(a): 2005-10-19, 23:55
Lokalizacja: Rybnik , Gliwice
Posty: 1065
Podziękował: 0
Pomógł: 4

Silnik: inny silnik
Skrzynia: inny model
Samochód: VW Touran
Rok prod.: 2006
Województwo: śląskie
Post 
no i spoko - ewentualnie za 1/3 ceny wymiany w Aso powyginam plecy :crazy:

_________________
touran Obrazek


2007-08-04, 21:58
Zobacz profil GG
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 58 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 7 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Skocz do:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL